Tájékoztató üzemi eseményekről (2024. I. negyedév)
2024.05.15.

Nemzetközi nukleáris eseményskála (INES) alatti események

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) előírása alapján az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az erőműben történt – a megadott feltételeknek megfelelő – eseményeket bejelenti az OAH-nak, és ezen eseményeket kivizsgálás keretében értékeli.

A Paksi Atomerőműben 2024 első negyedévében a következő, az INES alapján skála alattinak minősített események történtek:

2024. január 30. – Az 1. blokk teljesítményüzeme alatt az X jelzésű biztonsági rendszerhez tartozó dízelgenerátor gerjesztőrendszerének üzembe helyezését végezték. A munkálatok során a gerjesztőtranszformátor 6 kV-os bekötővezetéke megégett. A dízelgenerátort vészleállítással kiütötték, emiatt a berendezés üzemképtelenné vált. A sérült kábelek és a berendezés hibafeltárását, javítását a karbantartó személyzet elvégezte. A tűz személyi sérülést nem okozott, a természeti környezetet nem veszélyeztette.

2024. március 25. – Az 1. blokk normál üzemében üzemzavari védelmi működés egyes fokozata következett be a blokki generátorokon egy időben fellépett differenciálvédelmi működés miatt. A védelmek a 4. blokki 400 kV-os hálózati megszakító bekapcsolása okozta tranziens miatt léptek működésbe. A védelmi működés rendben lefutott. Az operatív személyzet a paraméterek ellenőrzését, stabilizálását követően a blokkot névleges teljesítményre felterhelte.

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Tájékoztató és Látogatóközpont