Virtuális túra


KGYK Virtuális séta megtekintése

 

Tisztelt Látogató!

 

Ön most a Paksi Atomerőmű Karbantartó Gyakorló Központjának (KGYK) bejárata előtt „áll”: az ajtón belépve virtuális sétát tehet ebben a speciális, a látogatók számára csak ritkán felkereshető oktatási létesítményben.

 

Az atomerőműben dolgozók a KGYK-ban mélyíthetik el a tantermi képzések keretében elsajátított elméleti ismereteiket a berendezések felépítéséről, működéséről és az erőművi rendszerekben elfoglalt helyükről és szerepükről.

 

A KGYK különlegessége, hogy rendelkezik egy VVER-440 típusú reaktorral és belső elemeivel, gőzfejlesztővel, fő elzáró tolózárral és fő keringtetőszivattyúval, azaz egy fővízköri hurok főberendezéseivel (lényegében itt található a Paksi Atomerőmű „ötödik” reaktora). A gyakorlati oktatás ezeken a valódi atomerőművi berendezéseken, valamint maketteken, a valós munkakörnyezetet imitáló műhelyekben történik. A központban – a 7 db műhely (Szekunder műhely, Forgógépműhely, Armatúraműhely, Anyagvizsgáló műhely, FAM-tanpálya, Gőzfejlesztő műhely, Reaktorcsarnok) mellett - modern audio-video technikával felszerelt oktatótermek is rendelkezésre állnak (4 db), elérhető továbbá egy 120 fő befogadására alkalmas osztható konferenciaterem is, szimultán tolmácsolási lehetőséggel.

 

Mi, akik a Paksi Atomerőműben dolgozunk, kiemelt fontosságot tulajdonítunk a biztonság mindenekfelettiségének. Egy ilyen berendezésekkel felszerelt gyakorló központban folytatott képzés, technológia- és eszközfejlesztés felbecsülhetetlen értéket jelent az atomerőmű biztonságos üzemeltetése szempontjából. Az inaktív környezetben jól begyakorolt karbantartási feladatok hozzájárulnak a hibamentes munkavégzéshez, a főjavítások rövidítéséhez, a személyzet sugárveszélyes környezetben töltött munkavégzési időtartamának csökkenéséhez. A karbantartási technológiák és az új eszközök fejlesztéséhez, kipróbálásához, teszteléséhez, validálásához gyakorlatilag korlátozás nélkül biztosítható feltételek növelik a kutatás-fejlesztési tevékenység hatékonyságát is.

 

Magyarországon egyedülállónak számító oktatási rendszerünk ismert és elismert a nemzetközi nukleáris iparban is, ennek is köszönhetően számos külföldi ország szakembereit is oktattuk már.