+20 év


Az üzemidő-hosszabbításról:


A Paksi Atomerőmű négy, egyenként eredetileg 440 megawattos reaktorblokkja 1982 és 1987 között kezdte meg működését. Az elmúlt években elvégzett módosításoknak köszönhetően a reaktorok teljesítménye elérte az 500 megawattot.


Az erőmű 2000-ben – a nemzetközi tendenciákat követve – megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett az üzemidő 20 éves meghosszabbításáról. Az atomerőmű 2012. december 18-án kapta meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyét, amelynek értelmében további 20 évig működhet az erőmű 1. blokkja.

Az üzemidő-hosszabbítási projekt során lezajlott vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy nincs olyan műszaki akadály, biztonsági határ, amely az üzemidő, összesen 50 évre szóló kiterjesztését akadályozná. A megvalósíthatósági vizsgálat emellett a szükséges beruházások megtérülését is igazolta. A tulajdonosi szándéknyilatkozatot követően az erőmű komplex öregedéskezelési programot indított, amelynek célja, hogy az élettartamot esetlegesen korlátozó berendezések műszaki állapotát folyamatosan nyomon kövessék, és szükség szerint beavatkozhassanak az öregedési folyamatba.


Az atomerőmű szakemberei a másik két blokk esetében is készülnek már a további működtetéshez szükséges engedélyek megszerzésére. 2014. november 24-én a 2. blokk is megkapta az üzemidő-hosszabítási engedélyt. Pusztán azzal, hogy az 1. blokk tovább üzemelhet, a magyar erdők éves oxigéntermelésének egynegyedét spóroljuk meg évente a következő 20 esztendőben, mivel az erőmű környezetkímélő működésének köszönhetően nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.